Strikkede julekugler med perler
Jeg har eksperimenteret med at strikke små, søde julekugler med perler – helt perfekte til at bruge garnrester og rester af perler.
Alle de opskrifter jeg kunne finde på strikkede julekugler brugte en teknik hvor der strikkes rundt på strømpepinde eller ved hjælp af magic loop. Jeg er dog ikke vil med nogen af teknikkerne, så derfor lavede jeg en strikkeopskrift på julekugler, hvor man strikker frem og tilbage og til sidst syer julekuglen sammen med skjule madras-sting.
Jeg har pyntet julekuglerne med perler for at give dem lidt bling. De er holdt i hvid, så de minder lidt om snebolde, men de kunne også være virkelig flotte med farvede perler, eller i farvet garn, eller måske med striber. Der er mange muligheder. Og heldigvis er de ret hurtige at strikke, så man kan sagtens nå at afprøve lidt forskellige designs.
Har du selv lyst til at prøve at strikke julekuglerne, kan du finde opskriften på min strikkeside Garnportalen.dk.
Blomster perlearmbånd
I sommers så jeg set rigtig mange fine perlearmbånd på Instagram. Jeg lavede dem meget, da jeg var mindre, så jeg fik lyst til at prøve igen. Det kom der disse to fine armbånd ud af. De er lavet på samme måde, men med forskellige perler og lukning. Lukningen på den blå er desværre ikke så god, og har tendens til at gå op af sig selv, så den må jeg få udskiftet.
Har du selv lyst til at lave et armbånd, kan jeg anbefale denne fine video-vejledning, som jeg fandt på Youtube:
Craft broderi
Jeg har broderet en del på det seneste, og jeg er blevet lidt bidt af det.
For at få flere muligheder, købte jeg noget vandopløselidt stramaj, så jeg kunne brodere på almindeligt stof. Da jeg så skulle finde noget stof at brodere på i stof-gemmerne, fandt jeg noget møbelstof, som jeg købte i Selfmade for 6-7 år siden, og det viste sig faktisk allerede at have tydelige tråde, næsten ligesom stramaj, og det vandopløselige stramaj blev overflødigt.
Motivet er købt på Etsy: https://www.etsy.com/dk-en/listing/577935304/eat-sleep-craft-repeat-cross-stitch, og det er faktisk samme designer, som har lavet det motiv, som jeg broderede sidst med de store bogstaver. Jeg har tilpasset farverne, både efter hvad jeg kan lide og hvilke farver tråd, jeg havde på lager.
Broderiet skal blive til et taske / mulepose, som jeg kan bruge, når jeg skal have mit krea-grej med ud af huset.
Gul strik med perler
Jeg har strikket endnu en perletrøje – denne gang i den smukkeste gule farve. Har du ikke snart nok perletrøjer, vil onde tunger nok spørge. Men denne trøje er faktisk resultatet af de perler, der var tilbage, da jeg trævlede min aller første perletrøje op. Den var strikket i ren akryl, og selvom det holdte sig virkelig godt, så var den ikke så rar at have på, så jeg trævlede den op, så garn og perler kunne bruges til til noget andet. Det er en af de ting jeg virkelig elsker ved strik – at man kan genbruge materialerne.
Til denne trøje har jeg sorteret de største perler fra og suppleret med nogle helt små perler. I størrelse og perletæthed har jeg brugt min hvide perlestrik som inspiration. Så der er ca. 4000 perler i alt på denne trøje.
Garnet er Scheepjes Soft fun i farven 2518 kanariegul, og jeg har brugt ca. 8 nøgler. Den er strikket på pind 4 og pind 3 til ribkanten.
Har du selv lyst til at prøve at strikke med perler, har jeg på Garnportalen skrevet en artikel med alle mine bedst råd til perlestrik. Du finder artiklen Strik med perler her.
Solfanger
Perlerne fra mine perlesweatre kommer i poser med både store og små perler. Jeg bruger kun de små til sweatrene, så jeg har har haft en masse store perler “i overskud”. Jeg holder jævnlige krea-aftener sammen med en kollega fra mit gamle arbejde, og da hun så mine perler, var hun ret hurtig til at foreslå at lave en solfanger ud af dem.
Jeg købte en metalring i Hobbii og brugte de store perler samt nogle mindre perler, som jeg havde i gemmerne. Perlerne er sat fast med helt almindelig ståltråd fra byggemarkedet. Det ståltråd, jeg havde til smykkelavning, viste sig at blive for tyndt og ustabilt. I midten er en lille ring fra en gammel taske-rem og inderst et vedhæng fra et gammelt smykke.
Det er super sjovt at lave sådan en solfanger, og der er så mange muligheder. Det gør det lidt sværere, når man vælger at lave den symmetrisk, så næste gang tror jeg, at det skal være en lidt mere “rodet” og asymmetrisk model jeg skal lave.
Cykel broderi
Min kæreste er vild med cykling, så da han havde fødselsdag, skulle han selvfølgelig have et broderet cykel-billede. Jeg fik idéen til at brodere noget til ham en uge før fødselsdagen, så jeg måtte begrænse mig lidt i omfanget, så jeg kunne nå at blive færdig.
Idéen fik jeg fra Pinterest fra dette pin. Jeg kunne desværre ikke finde et rigtigt mønster på motivet, så jeg har blot kigget på billedet og lavet det så godt som muligt.
Snoet perlehalskæde
Det er længe siden, jeg sidst har lavet noget med perler (ud over at indarbejder dem i mit strik), men i løbet af sommeren fik jeg lyst til at lave noget igen. Jeg har set mange fine halskæder på sociale medier, og på Youtube fandt jeg nogle gode vejledninger til at lave disse snoede smykker.
Den blå halskæde er lavet på en base af 6 rækker perler, og den gule og pink er lavet på en base med 4 rækker perler, men teknikken er den samme på de to halskæder. Begge kæder er lavet af forskellige slags glasperler. Man behøver ikke bruge en bestemt slags, men den er nemmest, hvis perlerne har samme størrelse.
Har du selv lyst til at prøve kan du se en vejledning fra Youtube her:
Orange sommerstrik
Et af mine mindste, men også sværeste strikkeprojekter er blevet færdig: En sommertop med det fineste blondemønster foran. Jeg har altid synes at strik og sommer går lidt i hver sin retning, og jeg synes det er svært at kombinere strik og sommertøj, men nu skulle det altså prøves.
Opskriften er fra Yeon Hwa Lee og hedder Pineapple top. Opskriften kan findes på Ravelry, og findes både på engelsk og dansk. Der var dog nogle fejl i den danske opskrift (som der også blev gjort opmærksom på ved køb), så jeg strikkede mest efter den engelske. Opskriften var fint skrevet, men det krævede alligevel stor koncentration at følge, især i starten. Jeg måtte ændre lidt undervejs, da målene på ærmegabene var utroligt små i opskriften.
Hvis jeg skulle strikke toppen igen, ville jeg ændre de små flæseærmer, så det ikke er ren glatstrik. Selvom det er blevet blokket, har det nemlig en tendens til at rulle. Det kunne være undgået med nogle rækker med vrangmasker, ligesom der er øverst på skulderen.
Jeg elsker blondemønsteret foran, men det krævede også stor koncentration at følge. Normalt kan jeg “huske” et mønster efter et par gentagelser, men sådan var det ikke med dette. Der måtte jeg kigge på diagrammet hele tiden.
Toppen er strikket i Scheepjes Softfun i farven Clay. Hvis jeg skulle strikke den igen, ville jeg nok bruge noget lidt tyndere garn og i stedet strikke en størrelse større.
Jeg er glad for resultatet, men har det stadig lidt svært med strik og sommertøj. Jeg synes den er blevet for tyk og varm til at bruge på en dag, hvor jeg vil tage noget på med bare arme. Min mor foreslog at strikke små, korte ærmer i den, så det går jeg og overvejer.
Unplug & go outside broderi
Jeg faldt tilfældigt over bogen “Cross Stitch for the Earth” af Emma Congdon. Det er en af de fineste broderibøger! Korssting kan hurtigt blive lidt kedeligt eller gammeldags, men denne bog er fuld af korsstingsbroderier med søde og sjove citater og flotte grafiske effekter.
Jeg faldt pladask for dette broderi med det fine budskab “Unplug & Go Outside” og måtte straks købe både stof og broderigarn.
Broderiet tog overraskede langt tid at lave, men det var sjovt, fordi der er mange små motiver og ikke store ensfarvede flader. Jeg har allerede flere mønstre fra bogen i tankerne til kommende broderiprojekter.
Broderiet har jeg sat i en gammeldags ramme med buet glas, og det hænger nu fint og pynter på syværelset.
Projekttaske
Lige siden jeg startede med at strikke, har jeg brugt en rød pose fra Beauty Cos som projektaske. Ikke fordi den var speciel pæn eller god, men den havde en rigtig fin størrelse og kunne lukke sammen med knapper, som var ret praktisk. Efter tre år og flere reparationer, måtte den dog give op. Stoffet var ved at mørne, og strikkepinde havde med tiden lavet huller i begge sider.
Derfor syede jeg en ny projekttaske i cirka sammen størrelse af bomuldsstof fra gemmerne. Posen er syet med franske sømme, som både gør den pæn indeni, men også forstærker sømmene og gør dem lidt mere stive, så taske bedre holder faconen. Tasken har fået to hanke og et bredt bånd i toppen, som pænt skjuler syningen af den trykknap, som bruges til at lukke tasken.
Jeg synes sådan en projekttaske er helt uundværlig. Jeg bruger den både, når jeg skal have mit strikketøj med et sted hen, men også blot til opbevaring, så jeg har alt samlet, hvis jeg fx tager strikketøjet med ud på terrassen eller rundt i huset.
3 års strikkejubilæum
De seneste par år har jeg “fejret” mit strikkejubilæum med et tilbageblik på, hvad jeg har strikket det foregående år. Det er lidt sjovt og hyggeligt at kigge tilbage på. Og så synes jeg, det er lærerigt at se tilbage på, hvad der var en succes, og hvad der endte knap så godt, og ikke mindst hvad jeg har brugt og ikke brugt. Det håber jeg kan hjælpe mig med at være bedre til at vælge strikkeprojekter fremover.
1: Grøn strikket cardigan / 2: Tutti frutti strik / 3: Sophie scarf / 4: Inner child sweater kjole
1: Den grønne cardigan er strikket af den optrævlede Skogsbærjakke (som igen er optrævlet af noget andet). Jeg er desværre aldrig blevet rigtig glad for den, så lige nu ligger den i mit garnlager klar til at blive trævlet op, så garnet kan leve sit fjerde liv.
2: Tutti frutti trøjen er jeg stadig rigtig glad for og bruger jævnligt. Pasformen er god og jeg kan lide de små pufærmer og farvenisterne. Helt sikkert en succes.
3: Sophie scarf’et strikkede jeg til min svigermor. Det var et sjovt lille projekt, og svigermor blev glad for det.
4: Inner child sweater kjolen var virkelig sjov at strikke (knap så sjov af hæfte ender på), og jeg har brugt den en del, da den er rigtig behagelig at have på. Maskerne er lidt stor og løse i det, hvilket jeg ville ændre, hvis jeg skulle strikke den igen. De store masker har også betydet at velourgarnet blev filtret og jeg måtte udskifte alle striber med det efterfølgende.
1: Tyk strikhue / 2: Strukturstrik / 3: Koralfarvet perlestrik / 4: Grøn strukturstrik i eget design
1: Strikhuen har været en succes, og er blevet brugt flittigt, da det var rigtig koldt i vinters. Den er strikket i et lidt kradsende garn (optrævlet garn fra min aller første striktrøje) men med et blødt garn på indersiden langs panden, og det fungerer rigtig godt.
2: Strukturstrikken var en rigtig sjovt strikkeprojekt, men desværre er resultatet ikke helt i top. Garnet er blevet lidt for stift efter vask, og jeg har derfor ikke brugt den helt så meget, som man kunne ønske.
3: Den koralfarvede perlestrik har været det forgangene års eneste perleprojekt. Det er blevet rigtig godt, og jeg har allerede brugt trøjen rigtig meget. Jeg var bange for om farven blev for vild, men den er helt perfekt.
4: Den grønne strukturstrik er jeg først for nylig blevet færdig med, og vejret er for varmt til sådan en tyk trøje. Så for nu ligger den pænt i skabet og venter på koldere tider.
Ud over strikkeprojekterne har jeg også brugt en del tid på min side Garnportalen.dk, som jeg har opdateret med nye garntyper og en masse nye artikler om strik og garn. Og så har jeg tilføjet en ny funktion, hvor man også kan søge i opskrifter og finde garnalternativer til dem. Hvis du ikke har besøgt siden endnu, kan du se den her.
Omsyet skjortekjole
Jeg arver jævnligt tøj fra min mor. Enten tøj som ikke selv bruger, eller tøj som er på cirkulation mellem hende og hendes veninder, inden det sendes til genbrug. Hun ved som regel hvad jeg kan lide og er god til at tage noget fra, hvis hun tror det er noget for mig.
Sådan var det også med denne skjorte/tunika (som jeg desværre ikke fik taget et før-billede af). Den var ret stor og uformelig, men stoffet og kraven var ret fin og havde potentiale. Jeg har derfor splittet den af og opsprættet alle sømme med undtagelse af krave og knapstolpe.
De ændringer jeg har lavet er:
- Fjernet rynkeeffekt fra skuldre
- Tilføjet brystindsnit for en bedre pasform
- Syet kjolen ind i siden
- Isat ærmer, som blev lavet af det stof der var tiloverst da kjolen blev syet ind i siden
- Tilføjet usynlige lommer i siden
- Tilføjet bæltestropper
- Lagt kjolen op og fjernet den buede skjortekant nederst
Jeg synes det er en sjov udfordring at bruge allerede eksisterende tøj og enten lave små tilpasninger eller skabe noget helt nyt. Det giver god mening i en verden, hvor vi skal forsøge at sænke vores forbrug og nyproduktion.